Spermin işlenmesi doktorun maksimum aktif hareketli spermin küçük bir kültür sıvısında konsantre edebilmesine izin verir. Uygun koşullar sağlanmadıkça spermler kültür ortamında uzun bir süre kalamazlar-bundan dolayı spermin işlenmesinden sonra hızlı inseminasyon önemlidir. bu yüzdendir ki spermin işlenmesi klinikte yapılmalıdır ve sperm yıkandıktan sonra transportla zaman kaybedilmemelidir.
Farklı sperm işleme metotları vardır ve bunların hepsi özel laboratuar uzmanlarına ihtiyaç duyar.
1.En basit metot semeni kültür ortamında yıkamaktır (santrifuj ederek ve peltesini toplayarak ) ama bu zayıf bir yöntemdir ve tavsiye edilmez.
2.Yüzdürme yöntemi ise bir derecelendirme tekniğidir, bu yöntemde test tüpünün içindeki semenin üstüne özel kültür ortamı yerleştirilir. İyi kalitede spermler kültür ortamına yüzerler ve 45-60 dakika sonra bu ortam uzaklaştırılır ve uterin kaviteye enjekte edilir.
3. Gümüzdeki en sofistike yöntemde ise yoğunluk gradienti sütunu kullanılır. Bu metot iyi kalitedeki spermin immotil spermlerden,püy hücrelerinden ve seminal sıvıdan ayrılmasını sağlar,çünkü bunlar hareketli spermden daha hafiftir. Günümüzde hareketli spermlerin en iyi şekilde kazanılması için özellikle de zayıf kalitede sperm örneklerinde kullanılan standart tekniktir.