S: 26 yaşında, 3 yıllık evli bir bayanım. 2 yıldır çocuğumuz olmadığı için doktora gittik. Ultrason muayenesinde rahim içinde 2 oda olduğunu söyledi. Bu gebe kalamama neden midir?
C: Doğuştan rahim anomalileri gebe kaldıktan sonra erken dönemde düşük yapmaya veya erken doğuma neden olmaktadır. Muayene sırasında şüphe edilirse tanıya yönelik incelemeler yapılmalıdır. İlaçlı rahim filmi bunlardan en kolayıdır. Tanı konduktan sonra normal anatomiyi sağlayıcı cerrahi müdahale yapılabilir. Özellikle rahim içinde perde olduğunda cerrahi oldukça basit sonuçlar da oldukça iyidir.
Tek veya iki ayrı yarım oluşuma veya boynuza veya ortada septum (perde) olan tek rahime yol açan eksik rahim formasyonları anomalileri oluşturur. (Perde uterin kaviteyi parsiyel veya tam olarak bölebilir. Oluşan iki yarım eşit olmayan büyüklük veya hacme sahiptir.) En şiddetli formunda rahimağzının ve vajinal kanalın duplikasyonu görülebilir. Bu anormallikler böbrek olmaması ve puberte sonrası ağrılı kitleye yol açan menstrüel kanama ile dolan vajinal poşlar ile ilişkilidir.
Dişi doğumların %0.1’inde görüldüğü tahmin edilmektedir. Septat veya arkuat uterus anomalileri kadınların %3’ünde görülebilir.
Tekrarlayan düşükler (Tekrarlayan düşüğü olanların %15-25’inde rahim anomalisi vardır; unikornuat rahim ise %50ngebelik kaybı riski vardır), erken doğum (unikornuat rahim için %20 risk), erken gebelikte rahim ağrısı veya rüptürü, travayda anormal prezentasyon (makad veya transvers duruş), tampon kullanarak menstrüel kanamayı durduramama (vajina duplikasyonu varsa), sancılı adet, karın ağrısı, pelvik kitle, ani kan akması, bazı semptomlardır.
Histerosalpingografi, ultrasonografi veya sonohisterografi ilk tetkik yöntemleridir. Histeroskopi veya laparaskopi değerlendirmeyi tamamlamak için kullanılabilir. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda uterusu birleştirilme işlemleri veya genellikle operatif histeroskopi ile perdenin traşlanması düşünülebilir. Unikornuat rahimi olan ve tekrarlayan düşükleri olan hastalar evlat edinme veya tüpbebek ve taşıyıcı anne konusunda danışmanlık almalıdır.
Normal üreme, bikornuat rahimli hastalarda müdahale yapmadan mümkündür (vakaların %25’inde); gebelik kayıpları olduğunda metroplasti ameliyatı artmış başarı oranları vermektedir (%80-90). Tek anomali, rahimdeki perde ise normal üreme müdahale yapmadan mümkündür (%85 başarı). Unikornuat rahimi olan hastalar için %40 canlı doğum oranı beklenebilir. Sonuçlar çift rahimi olan kadınlarınkinden istatistiksel olarak farklı değildir.